Thursday, 19 September, 2024

De tien grootste sterren in de geschiedenis van Feyenoord


Feyenoord Rotterdam heeft in de afgelopen tien jaar een aantal opmerkelijke spelers gehad die hun stempel hebben gedrukt op zowel de club als het internationale voetbal.

Sommige van deze spelers zijn opgegroeid in de jeugdopleiding van Feyenoord, terwijl anderen van buitenaf kwamen en belangrijke bijdragen leverden aan het succes van de club. Elk van hen heeft op zijn eigen manier bijgedragen aan de groei en het succes van Feyenoord in deze periode.

Een van de meest invloedrijke spelers in de recente geschiedenis van Feyenoord is zonder twijfel Dirk Kuyt. Kuyt, die in 2015 terugkeerde naar de club waar hij eerder al furore maakte, bracht een schat aan ervaring en leiderschap met zich mee.

Zijn terugkeer werd gezien als een belangrijke stap in de wederopstanding van de club. In het seizoen 2016-2017 speelde hij een cruciale rol in het winnen van het eerste landskampioenschap voor Feyenoord in 18 jaar. Kuyt scoorde een hattrick in de laatste wedstrijd tegen Heracles, wat zijn status als clublegende alleen maar verstevigde.

Lees ook: Laatste voetbalnieuws

Naast Kuyt was er ook de opkomst van Tonny Vilhena, een van de grootste talenten die uit de jeugdopleiding van Feyenoord is voortgekomen. Vilhena debuteerde al op jonge leeftijd voor het eerste elftal en ontwikkelde zich al snel tot een vaste waarde op het middenveld. Zijn werklust en vermogen om zowel aanvallend als verdedigend bij te dragen, maakten hem een onmisbare schakel in het elftal. Vilhena bleef jarenlang trouw aan de club voordat hij uiteindelijk de overstap maakte naar het buitenland.

In dezelfde periode maakte ook Steven Berghuis zijn opwachting bij Feyenoord. Berghuis kwam in 2016 naar de club na een minder succesvolle periode bij Watford in Engeland. Bij Feyenoord vond hij echter zijn draai en groeide hij uit tot een van de beste aanvallers in de Eredivisie. Zijn technische vaardigheden, gecombineerd met zijn vermogen om beslissende doelpunten te maken, maakten hem een belangrijke speler voor de club. Berghuis was aanvoerder van het team en leidde het met succes naar verschillende prijzen, waaronder de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal. Zijn transfer naar aartsrivaal Ajax in 2021 zorgde echter voor veel controverse onder de Feyenoord-supporters.

Een andere opvallende speler in de afgelopen tien jaar was Nicolai Jørgensen, de Deense spits die in 2016 bij Feyenoord tekende. Jørgensen had meteen een grote impact in zijn eerste seizoen, waarin hij topscorer van de Eredivisie werd en een belangrijke rol speelde in het kampioenschap van Feyenoord. Zijn fysieke aanwezigheid en neusje voor de goal maakten hem een geliefde speler onder de supporters. Hoewel blessures hem later parten speelden, blijft zijn bijdrage aan het succesvolle seizoen 2016-2017 onvergetelijk.

In de verdediging was Sven van Beek jarenlang een betrouwbare kracht voor Feyenoord. Van Beek, opgeleid in de jeugd van de club, maakte in 2013 zijn debuut in het eerste elftal en werd al snel een vaste waarde in de achterhoede. Zijn robuuste speelstijl en vermogen om zowel verdedigend als opbouwend een bijdrage te leveren, maakten hem een belangrijke speler, ondanks dat zijn loopbaan werd gehinderd door blessures.

Een ander belangrijk verdedigend talent dat in deze periode doorbrak, was Tyrell Malacia. De linksback maakte zijn debuut in het seizoen 2017-2018 en viel al snel op door zijn snelheid en verdedigende kwaliteiten. Malacia ontwikkelde zich tot een moderne back die zowel aanvallend als verdedigend zijn mannetje stond. Zijn sterke prestaties leverden hem uiteindelijk een transfer naar Olympique Lyonnais op en een plek in het Nederlands elftal.

In het middenveld speelde Jordy Clasie een belangrijke rol. Clasie, ook een product van de Feyenoord-jeugd, stond bekend om zijn spelinzicht en zijn vermogen om het spel te dicteren. Na een succesvolle eerste periode bij de club, waarin hij uitgroeide tot een van de beste middenvelders van Nederland, vertrok hij naar het buitenland. Zijn terugkeer naar Feyenoord in 2018 werd met open armen ontvangen, en hoewel zijn tweede periode minder succesvol was dan zijn eerste, blijft hij een belangrijke naam in de recente geschiedenis van de club.

Een meer recente naam die indruk maakte, is Orkun Kökcü. De Turkse middenvelder debuteerde op jonge leeftijd en groeide uit tot een van de meest getalenteerde spelers van Feyenoord. Kökcü combineerde technische vaardigheden met een sterk spelinzicht, wat hem al snel onmisbaar maakte op het middenveld. Zijn vermogen om zowel verdedigend als aanvallend bij te dragen, maakte hem een van de meest complete spelers van de club. Kökcü’s talent bleef niet onopgemerkt, en hij werd al snel een doelwit van grotere clubs in Europa.

Ook Robin van Persie verdient een vermelding in deze periode. Van Persie, die zijn carrière begon bij Feyenoord, keerde in 2018 terug naar de club na een glansrijke loopbaan bij clubs als Arsenal en Manchester United. Ondanks zijn gevorderde leeftijd liet Van Persie zien dat hij nog steeds over uitzonderlijke kwaliteiten beschikte. Zijn techniek, ervaring en leiderschap waren van onschatbare waarde voor de jongere spelers in het team, en hij sloot zijn carrière af in het shirt van de club waar het allemaal begon.

Ten slotte is er Justin Bijlow, de doelman die de afgelopen jaren een cruciale rol heeft gespeeld voor Feyenoord. Bijlow, opgeleid in de jeugd van de club, debuteerde in 2017 en groeide al snel uit tot eerste doelman. Met zijn reflexen, sterke positiespel en leiderschap is hij een belangrijke factor in de verdediging van Feyenoord. Bijlow’s prestaties leverden hem ook een plek op in het Nederlands elftal, en hij wordt gezien als een van de beste jonge doelmannen van Nederland.

Deze spelers hebben elk op hun eigen manier bijgedragen aan het succes van Feyenoord in de afgelopen tien jaar. Hun prestaties op het veld en hun toewijding aan de club hebben hen tot helden gemaakt in de ogen van de supporters, en hun namen zullen nog lang in de geschiedenis van Feyenoord weerklinken.